Dana 29. kolovoza 2023. godine održana je završna konferencija projekta „Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice“ KK.08.1.2.04.0002.

Ukupna vrijednost projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 14.213.918,04 EUR, od čega bespovratna sredstva osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 11.015.993,10 EUR. Po provedbi projekta, ukupna vrijednost ulaganja iznosi 18.369.467,63 EUR. Uz prethodno navedeno, financiranje projekta osigurano je iz državnog proračuna RH putem Ministarstva zdravstva u iznosu od 6.582.941,80 EUR te vlastitih sredstava Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice u iznosu od 770.532,73 EUR. Razdoblje provedbe projekta je od 18.09.20217. godine do 31.08.2023. godine.

Provedba projekta rezultirala je izgradnjom i opremanjem modernog centra površine 6721,26 četvornih metara, kapaciteta 75 kreveta te dodatnih 5 kreveta u dnevnoj bolnici. Uz visokokvalitetno uređene prostore poliklinike, stacionara, dnevne bolnice te terapijske prostore sa sofisticiranom opremom, a koji su prvenstveno namijenjeni za osobe s ozljedama i bolestima kralježnične moždine, u centru je smještena i nova praonica bolnice. Pacijentima je omogućen boravak u kvalitetnijim te ugodnijim prostorima za liječenje i rehabilitaciju te dostupnost novih terapijskih postupaka. Uz standardni protokol za rehabilitaciju spinalnih i neuroloških pacijenata, uvedena je suvremena tehnologija u obliku robotski potpomognute rehabilitacije. Radi se o robotskom uređaju za rehabilitaciju donjih ekstremiteta, robotskom uređaju za postupnu vertikalizaciju pacijenta s integriranom funkcionalnom električnom stimulacijom te mobilnom uređaju za intenzivno vježbanje hoda u fazi rehabilitacije bolesnika s deficitom hoda. Ovim inovativnim pristupom podiže se ljestvica kvalitete i standarda pružanja usluga koje su već bile dostupne u Specijalnoj bolnici.

Liječnici, specijalizanti te ostalo medicinsko osoblje zahvaljujući provedbi projekta kvalitetnije i intenzivnije surađuje s djelatnicima same bolnice te im je omogućena kvalitetnija suradnja i sa stručnjacima iz tuzemstva te inozemstva koristeći modernu rehabilitacijsku opremu i terapijske postupke.

Na završnoj konferenciji projekta prisustvovali su ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu Ministarstva zdravstva Gordan Žanić, ravnatelj Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Mladen Jakopović, članovi Upravnog vijeća Specijalne bolnice, vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije, zaposlenici Specijalne bolnice te brojni drugi uzvanici.

Galerija fotografija