Ministarstvo turizma i sporta dana 26. srpnja 2024. godine u postupak e-Savjetovanja uputilo je Nacrt prijedloga pravilnika o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta, Nacrt prijedloga pravilnika o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom te Nacrt prijedloga pravilnika o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma.

Nacrt prijedloga pravilnika o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta propisuje metodologiju izračuna prihvatnog kapaciteta, koja se sastoji od organizacije, mjerenja, obrade podataka, pokazatelja i opisa izvođenja zaključaka za izračun turističkog prihvatnog kapaciteta temeljem sagledavanja utjecaja turizma na destinaciju, usuglašavanja prihvatljive razine turističke aktivnosti i njezinih promjena te praćenja utjecaja turizma na destinaciju.

Nacrt prijedloga pravilnika o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom propisuje metodologiju izrade plana upravljanja destinacijom, uključivanje ključnih dionika, izradu analize stanja i definiranje projekata značajnih za razvoj destinacije. Svrha plana upravljanja je određivanje smjera razvoja destinacije u skladu s aktima strateškog planiranja, prostornim planovima, planom upravljanja kulturnim dobrima  te drugim važećim planovima i propisima s ciljem postizanja konkurentnosti, otpornosti i održivosti destinacije.

Nacrt prijedloga pravilnika o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma propisuje pokazatelje za izračun indeksa turističke razvijenosti i popis obaveznih i specifičnih pokazatelja za praćenje održivosti, kao i vrsta i opseg prikupljanja podataka, rokovi dostave te metodologija prikupljanja podataka.

Postupci e-Savjetovanja za sva tri nacrta prijedloga pravilnika otvoreni su do 25. kolovoza 2024. godine te su dostupni na sljedećim poveznicama: