S početkom novog razdoblja financiranja za 2021. – 2028., Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije najavilo je pokretanje javnog savjetovanja o nacrtu „Blue book“, ključnog dokumenta koji navodi prioritete i programska područja za novo razdoblje financiranja kroz Darovnice EGP-a i Kraljevine Norveške.

Darovnice su osmišljene za smanjenje društvenih i ekonomskih razlika u Europi i poboljšanje suradnje između država donatora i zemalja korisnica. Razdoblje financiranja, regulirano sporazumom o Financijskom mehanizmu s EU-om 2021. – 2028., dodjeljuje 3,268 milijardi eura za promicanje tri ključna tematska prioriteta: europska zelena tranzicija, demokracija, vladavina prava i ljudska prava te socijalna uključenost i otpornost.

Za podršku ovim prioritetima uspostavljeno je 15 programskih područja i tri fonda.

Programska područja i fondovi imaju za cilj odgovoriti na zajedničke europske izazove, poticati inovacije i podržati relevantne projekte. Naime, ovo razdoblje financiranja uključuje doprinos od 183 milijuna eura za projekte koji se bave izazovima koji proizlaze iz ruske invazije na Ukrajinu.

U nacrtu „Blue book” navedeni su ciljevi i pristupi za svako programsko područje i fond, specificirajući područja prihvatljiva za potporu. Potencijalni upravitelji sredstava, kao i drugi dionici, mogli bi imati vrijedan doprinos „Blue Book“.

Ovo savjetovanje nudi priliku dionicima da daju svoj doprinos i mišljenje o njenim elementima, prije njezinog konačnog objavljivanja.

Sudionik može biti bilo koja fizička osoba ili organizacija koja ima iskustva ili se zanima za darovnice EGP-a i Kraljevine Norveške i njihove ciljeve, iz zemalja korisnica, donatora ili trećih zemalja, kao i oni koji djeluju transnacionalno.

Proces savjetovanja je otvoren do 18. listopada 2024. godine.

Nacrt „Blue Book“, anketa i savjetovanje dostupni su na poveznici: https://eeagrants.hr/pokretanje-savjetovanja-o-blue-book-vasa-prilika-za-oblikovanje-buducnosti-financijskog-mehanizma-europskog-gospodarskog-prostora-egp-a-i-norveskog-financijskog-mehanizma/